Babeczki piaskowe

Składniki

Na babeczki:
2 jajka
0.5 szklanki cukru
0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
125 g masła
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Na lukier:
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
odrobina barwnika w proszku
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy i wystudzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę i ponownie mieszamy.

Przelewamy do małych foremek na babeczki do połowy wysokości (u mnie forma silikonowa) i pieczemy 25 minut w 170oC. Do suchego patyczka. Zimne wyjmujemy ostrożnie z formy, zamaczamy w czekoladzie i lukrujemy. Z tej porcji powinno wyjść 10-12 babeczek.

Można również z tych składników upiec jedną babkę.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: