Cappuccinowe trójkąciki

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 szklanka mąka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 opakowania budyniu śmietankowym
1 litr mleka
2 opakowania śmietany kremówki (po 330 ml)
1 opakowanie curku waniliowego
8 łyżek kawy cappuccino
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek cukru
1 tabliczka czekolady deserowej
1 kostka margaryny
1 słoik dżemu wiśniowego

Poncz kawowy:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie

Z podanych składników upiec biszkopt i wystudzić. Przygotować poncz i zostawić do wystudzenia. Na mleku ugotować budynie z 5 łyżkami cappuccino i 5 łyżkami cukru. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/4 szklanki)i odstawić do przestudzenia. Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem kawowym i posmarować dżemem. Zimny budyń zmiksować z margaryną. Masę wyłożyć na biszkopt. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, 3 łyżkami cappuccino i łyżką cukru (można dosłodzić), dodać żelatynę. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Całość posypać startą czekoladą i schłodzić. Ciasto pokroić w trójkąty.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: