Puree z marchewki

Składniki

8 średnich marchwi

2 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki świeżego czosnku

sok z ok. połowy cytryny

jogurt grecki 100 g (lub zastępczo jogurt naturalny, ważne żeby był dość gęsty)

2 papryczki chili

przyprawy : imbir- niecała łyżeczka, sól, pieprz.

Przygotowanie

Marchewki obrać, opłukać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka z lekko posoloną wodą i gotować, tak długo aż marchewki zrobią się trochę miękkie, (nie mogą się rozgotować). Marchewkę następnie odsączyć i zmiksować blenderem.
Oddzielnie, na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną papryczkę i rozdrobniony czosnek. Podsmażyć pzez minutę, następnie dodać marchew, jogurt i resztę przypraw. Mieszać całość, aż nadmiar płynu odparuje, i uzyskamy konsystencję puree.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: