Ciasto teściowej śmietanowiec

Składniki

Ciasto:
70 dkg mąki
40 dkg margaryny
18 dkg cukru pudru
3 żółtka
2 jajka całe
1 torebka proszku do pieczenia ( pojedynczy)
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Przełożenie:
1 litr śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny (wg. upodobań)

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (margarynę posiekać z produktami sypkimi,następnie dodać pozostałe składniki jeszcze trochę posiekć i szybko połączyć)
Upiec trzy jednakowej wielkości placki, wystudzić.

Oziębioną śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając pod koniec sok z cytryny.
Przełożyć ciasta warstwami ubitej śmietany, wierzch również posmarować i zostawić do naciągnięcia. W zależności od temperatury otoczenia proces “namaczania” trwa od 3 do kilku godzin.
Warto poczekać bo ciasto rozpływa się w ustach.
Jeszcze 20 lat temu było obowiązkowym i szalenie lubianym ciastem na każdym weselu w mojej okolicy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: