Łopatka w sosie z pieczarkami

Składniki

kg łopatki
kg pieczarek
2 duże cebule
2 kostki wołowe
czosnek mielony do smaku
troszkę masła
2 łyżeczki zmielonej papryki
sól, pieprz
olej
mąka

Przygotowanie

Łopatkę kroimy na kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem, prószymy odrobiną soli i pieprzu, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Lekko podsmażamy z obu stron. Następnie kładziemy do szerokiego garnka, dodajemy paprykę, pokruszone kostki wołowe, sypiemy troszkę czosnku lub wyciskamy kilka ząbków jeśli mamy świeży. Na patelni przesmażamy teraz pokrojoną w piórka cebulkę i dodajemy do mięska. Myjemy i osuszamy patelnię, na którą dajemy dużo masełka i pokrojone w talarki pieczarki.Solimy grzybki i mocno pieprzymy. Gdy już są podsmażone dodajemy je do mięska z cebulką i całość zagotowujemy. Poziom wody powinien być nieco ponad mięskiem.Po zagotowaniu zmniejszamy znacznie ogień i pozwalamy potrawie by bulgotała sobie leniwie. W miarę odparowywania możemy nieco dolewać przegotowanej wody. Gdy mięsko już mięciutkie a sos porządnie zgęstniały, podajemy potrawę z makaronem, kaszą gryczaną bądź ziemniaczkami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: