Szynka pieczona w żurawinie wg M&Ł

Składniki

1 kg szynki wieprzowej
garść suszonej żurawiny
2 cebule
kostka rosołowa
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

w szynce robimy dziurki i wkładamy tam połowę żurawiny przygotowujemy zalewę: do szklanki wlewamy 5 łyżek oleju, dosypujemy do tego sol, pieprz, czosnek, papryki zalewamy zalewą mięso i wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby przeszło wstawiamy mięso do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180oC cebulę kroimy w piórka i mieszamy z reszta żurawiny w szklance rozrabiamy z gorącą wodą kostkę rosołową i dosypujemy czosnek i majeranek, po ok. 40 min zalewamy mięso i dodajemy cebulę z zurawiną pieczemy jeszcze ok 30 min

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: