Steki osso bucco w marynacie

Składniki

4 plastry giczy cielęcej z kością (ok. 2 cm grubości)
3 łyżki oliwy extra vergine
3 łodyżki świeżej mięty
100 ml białego wytrawnego wina
pieprz, sól
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
3 ząbki czosnku

Przygotowanie

1. Miętę posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj wino, oliwę, pieprz, czosnek, miętę i rozmaryn, marynatą zalej plastry mięsa, przykryj i wstaw na 4 godziny do lodówki.

2. Mięso wyjmij z lodówki, delikatnie zdejmij przylepione plasterki czosnku, aby się nie spiekły podczas smażenia. Plastry mięsa posól i usmaż na patelni grillowej lub na ruszcie, około 8-10 minut z każdej strony.

3. Mięso podawaj z kuskusem i pomidorami polanymi oliwą i octem balsamicznym lub winnym, posypanymi miętą lub bazylią. Pyszna cielęcina!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: