Pączki pomarańczowe

Składniki

Składniki:

1 kg mąki
20 dkg cukru
15 dkg tłuszczu
5 żółtek
1/2 l mleka
5 dkg drożdży
2 aromaty pomarańczowe
skórka pomarańczowa
konfitura pomarańczowa
szczypta soli
3 łyzki spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do lukru

Przygotowanie

Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z mała ilością letniego mleka i z dodatkiem cukru .Wlać resztę mleka,dodać maki tyle,aby zrobic rozczyn gęstości smietanki.Gdy podwoi swoja objetość dodać żółtka ubite z cukrem,resztą maki i solą.Wyrobić ciasto.Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz i 1 aromat ,oraz połowę skórki pomarańczowej.Pod koniec dodać spirytus.Wymieszać,dokładnie wyrobić i pozostawic do wyrośnięcia.Po tym czasie uformować paczki ,nadziać je konfiturą pomarańczową i poukładać na lnianej ściereczce posypanej maką i poczeać aż podrosną.Smażyc na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano.Po wyjęciu poukładać na bibule a następnie polać lukrem zmieszanym z aromatem pomarańczowym i skórką pomarańczową.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: