Zupa morelowa na upalne dni

Składniki

1/2 kg dojrzałych moreli lub 1/4 kg suszonych
2 duże jabłka
1/8 l kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
4-6 łyzeczek cukru
ew.sok z cytryny

Przygotowanie

Jeżeli gotujemy z moreli suszonych, należy je namoczyc ze 4 godz. wczesniej w letniej wodzie. Jabłka z morelami gotujemy w 1 l. wody aż będą miękkie.Można zmiksować po ugotowaniu. Śmietanę rozmieszać z mąką , rozprowadzić ciepłą zupą i wlać do garnka. Doprawić wg własnego smaku cukrem i sokiem z cytryny.Najlepsza jest ta zupka ostudzona ….w upalne dni…mniam!
Polecam teraz, gdy są juz nasze polskie morele w sprzedazy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: