Sałatka imprezowa I

Składniki

0,6 kg ziemniaków sałatkowych,
5 łodyg selera naciowego,
2 nieduże marchewki
1 średnia cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku

sos
130 ml oleju słonecznikowego,
3 łyżki octu z czerwonego wina,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera po umyciu drobno pokroić. Marchew obrać i utrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Przygotować sos.
Utrzeć olej z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ocet winny i dalej ucierać, aż powstanie jednolity muślinowy sos.

Składniki sałatki połączyć, posolić i popieprzyć, zalać sosem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz. Podawać z białym pieczywem.

Rewelacyjna na wszelkie imprezy..a przede wszystkim tania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: