Serowa krówka z piernikami

Składniki

Ciasto:
6 jaj
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka proszku

ok. 3 paczki katarzynek bez polewy
puszka masy krówkowej 400g
2 margaryny Kasia ( z każdej odkroić po 2 cm)
500g zmielonego sera
3 łyżki cukru pudru

Wierzch:
orzechy włoskie, arachidowe lub wiórki + łyżka masła

Przygotowanie

Ubić białka, zmiksować z cukrem, a następnie żółtkami. Dodać mąkę, proszek, olej i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej i wysmarowanej olejem blaszki (20x36cm) i piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.

Kajmak można wstawić do garnka z wodą na ok. 15 min, bo zdarza się, że jest wyczuwalny cukier i należy go rozpuścić.

Krem kajmakowy:
Po wystudzeniu utrzeć z margaryną. Posmarować połowę biszkopta, trochę zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta. Na krem kajmakowy ułożyć katarzynki, lekko docisnąć.

Krem serowy:
Ser utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru, po czym dodać miękką margarynę. Cały krem wyłożyć na ciastka i przykryć drugą połowę biszkopta. Wierzch posmarować kremem kajmakowym, posypać orzechami lub wiórkami przesmażonymi z łyżką masła (wiórki wystudzone).

Ciasto MUSI leżakować jeden dzień, aby ciastka zmiękły!

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: