Pierniczki – jak lizaki

Składniki

Składniki:

1/2 kg mąki
po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
12 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników

Przepis podstawowy na ciasto pochodzi z WZ od “nutella”
http://www.wielkiezarcie.com/recipe7398.html

Piana z białek do zdobienia pierniczków.
1 duże białko
ok. 20 dkg cukru pudru

Przygotowanie

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ,aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki, smarujemy białkiem. Do ciasteczka doklejamy drewniany patyczek,którego wcześniej jeden koniec maczamy w białku.Patyczek zaklejamy kawałkiem ciasta(tylko ten kawałek,który leży na ciastku )
4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
5. Piec ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika)
6.Białko ubić, dodawać powoli cukier puder. Dać do woreczka foliowego , odciąć rożek i dekorować pierniczki. Masa ma być na tyle gęsta aby się nam nie rozlewała i nie spływała z ciastek.
7 . Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.
8. Jeżeli chcemy , aby pierniczki szybko zmiękły ,to do puszki z gotowymi pierniczkami dajemy obierki z jabłek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: