Kurze udka po węgiersku

Składniki

4 udka kurczaka
3 papryki, każda innego koloru
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 pełna szklanka piwa
chilli w proszku ( lub papryczka, ilość do smaku)
papryka słodka (około łyżeczki)
sól
koncentrat (mała puszka)

Przygotowanie

Na dno garnka dać połowę pokrojonej w paski papryki, cebuli pokrojonej w pół – talarki, udka ( mozna je obsmażyć, ale ja najlepiej lubię nie obsmażane, a obrane ze skórki, którą wyrzucam). Dodać resztę papryki i cebuli , piwo, sól, paprykę słodką, koncentrat i tyle wody, aby wszystko było przykryte. Dusić na małym ogniu około godziny, dodać chilli (świeżą paryczkę dać od razu) wcisnąć czosnek.
Pyszne z ryżem lub makaronem

Danie można podawać młodocianym, gdyż alkohol całkowicie odparowuje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: