Kalafior panierowany zapiekany z serem

Składniki

1 kalafior
2 jajka
bułka tarta
ser żółty w plastrach np. gouda
ziarenka smaku
pieprz z młynka
tymianek suszony lub świeży
łyżeczka ostrej musztardy
ok. 2 łyżki zmrożonego masła

Przygotowanie

1. Kalafiora podgotowujemy (najlepiej) na parze lub w osolonej wodzie.
2. Jajka z przyprawami i musztardą rozkłócamy w misce.
3. Przestygniętego kalafiora obraczamy w jajku i bułce.
4. Kalafiora układamy w nasmarownym masłem naczyniu żaroodpornym.
5. Na wierzch dajemy piórka zmrożonego masła.
6 Pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku.
7. Pod koniec obkładamy kalafiora serem żółtym.

Smaczengo! To idealna wersja kalafiora w bułce, nie smażonego w głębokim tłuszczu, a pysznego i chrupiutkiego.
Idealny na lekki obiad lub jako dodatek do dań mięsnych.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: