kotlet schabowy z pieczarkami

Składniki

Przepis na 4 kotlety schabowe

4 kawałki schabu bez kości po ok. 3 cm każdy
sól
pieprz

Farsz
4 średniej wielkości pieczarki
1 cebula
2 łyżki startego żółtego sera
vegeta
łyżka masła

Panierka
jajko
mąka
bułka tarta

szpilki metalowe do spięcia kotletów
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Każdy kawałek kotleta przecinamy, nie docinając do końca. rozkładamy i tłuczemy z obu stron. Stłuczone mieso solimy i pieprzymy. Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy, myjemy, trzemy na tarce do jarzyn, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucamy pokrojoną cebulę, starte pieczarki, posypujemy vegetą i dusimy do całkowitego odparowania wody. Po ostudzeniu dodajemy starty żółty ser, doprawiamy pieprzem i solą, dokladnie mieszamy.Na kotlety nakładamy farsz, składamy i spinamy szpilką.

Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Opanierowane kotlety smażymy na tłuszczu z obu stron. Podajemy z ziemniakami, surówką według swego uznania. Przed podaniem trzeba pamietać o wyjęciu metalowej szpilki z kotleta. Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: