Krupnik na serduszkach drobiowych

Składniki

Przepis na 2 głodne osoby

30 – 40 dag serduszek drobiowych
ok 4 łyżki kaszy drobnej
marchewka
pietruszka biała
natka pietruszki
kawałek selera
kawałek por
połówka małej cebulki
ziemniaki wg potrzeby mi starczaja 3 -4 średnie
przyprawy do smaku (troche maggi, ziarenek smaku i pieprzu)

Przygotowanie

Serduszka umyć. W wodzie niech trochę poleżą i odpuszcza krew. Umyć jeszcze raz, zagotować i zebrać burzyny. Dodać jarzynę. Ja marchewkę kroję w plasterki a reszte jarzyny daję całą bo jej nie jadam. Ale można marchewkę, pietruszkę białą i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W tym czasie w osobnym garczku umyć kasze i zagotować. Gdy się zagotuje to ok 10 minut niech napęcznieje w tej cieplej wodzie, potem ją odcedzić i wrzucić do wywaru z serduszek. Gotować do miękkości serduszek i kaszy, około 1,5h.
Na koniec udekorować zieloną natką pietruszki.
Podawać z dobieranymi ziemniakami tłuczonymi. A jeżeli ktoś woli to ziemniaki można wkroić w kostkę do zupy.

Taki krupnik robi moja mamuśka od zawsze i bardzo go polecam🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: