Rogaliki drożdżowe (przepis wloski)

Składniki

500g mąki
70 g roztopionego masła
25g drożdży
150 ml mleka
100g cukru
1 jajko i 1 zoltko
olejek zapachowy np waniliowy
szczypta soli

Nadzienie
dżem, nutella, ser, mak

Przygotowanie

Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru , zalać ciepłym mlekiem(150ml) i rozmieszać z 3 łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, rozczyn z drozdzy, jajko i zoltko wymieszane wczesniej z cukrem, olejek zapachowy i maslo. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. Następnie dzielimy na 3 jednakowe części i każdą z nich wałkujemy na placki o grubosci 4/5 mm.
Kroimy na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt kładziemy nadzienie i zwijamy.
Rogaliki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawiamy je na 2/3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbeltanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 25 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: