Kurczak w chrupiącej serowo-cebulowej panierce

Składniki

PANIERKA:
– duża paczka (ok. 170 g) chipsów serowo- cebulowych lub cebulowych
– 200 g bułki tartej
– 200 g płatków kukurydzianych
– 2 jajka

POZA TYM:
– 2 duże piersi z kurczaka
– 2 plastry żółtego sera
– sól, pieprz
– olej do smażenia + 2 łyżki masła

Przygotowanie

NAJPIERW ROBIMY PANIERKĘ:
1.
W plastkowej torebce kruszymy (np. wałkiem) płatki kukurydziane i chipsy i mieszamy z tartą bułką.
2. W miseczce roztrzepać widelcem jajka.

A POTEM PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
3. Piersi z kurczaka naciąć robiąc "kieszeń". Lekko rozbić, natrzeć trochę solą i pieprzem.
4. Do kieszeni włożyć po plastrze żółtego sera.
5. Piersi obtoczyć w jajku, panierce, znów jajku i znów w panierce. Można też poanierowac tylko raz- panierka lepiej się trzyma ale jest mniej chrupiąca:)
6. Olej i masło rozgrzać na patelni i smażyć piersi z obu straon na złoty kolor.

Świetnie smakuje z sałatą lub kapustą pekińską z sosem vinegret–> http://www.wielkiezarcie.com/przepis3976.html
Do panierki można też dodać ok. 2 łyżek tartego parmezanu:)

SMACZNEGO!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: