Sałatka nicejska 2

Składniki

25 dkg niedużych ziemniaków
2 jajka ugotowane na twardo
4 nieduże pomidory
1 pęczek rzodkiewek
1 główka zielonej sałaty
mała puszka tuńczyka w oliwie
10 oliwek z puszki
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w łupinach, przestudzić, obrać i pokroić w plastry.Sałatę umyć, osączyć, i poszarpać (nie kroić) na drobne kawałki. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki.Tak przygotowane składniki połączyć razem i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone w ósemki jajka i osączonego z oliwy tuńczyka. Wszystko to polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i przypraw. Przed podaniem całość posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: