Migdałowy pischinger

Składniki

na 12 porcji

– 10 okrągłych wafli

do przybrania:

– 1 łyżka masta,
– 150 q cukru,
– 150 q grubo posiekanych migdałów ,
– czekoladowe listki do – dekoracji

krem:

– 150 q gorzkiej czekolady,
– 200 g masła
– 1/4 l mleka
– 4 łyżki budyniu waniliowego,
– 80 q cukru kryształu,
– 80 q cukru pudru

Przygotowanie

Masło rozpuścić, wsypać cukier i mieszając gotować ok. 10 min.
Dodać migdały.
Masę rozsmarować na posmarowanej olejem folii aluminiowej.
Gdy wystygnie, włożyć między dwa kawałki papieru i pokruszyć wałkiem do ciasta.
2 łyżki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.
Dodać do reszty mleka zagotowanego z cukrem kryształem i przez chwilę gotować. Budyń wystudzić.
Czekoladę stopić w garnuszku wstawionym do kąpieli wodnej.
Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać do budyniu.
Wmieszać płynną czekoladę.
Odłożyć 1/3 kremu, resztą przełożyć wafle, składając jeden na drugim.
Połową odłożonego kremu posmarować wierzch i boki tortu, a następnie posypywać okruchami wysuszonej masy migdałowej.
Z reszty kremu wokół brzegu wycisnąć małe rozetki.
Przybrać listkami czekoladowymi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: