Kurczak panierowany z sosem czosnkowym

Składniki

Kurczak i panierka

pierś z kurczaka lub te części skrzydełek które podawane są w KFC
2 ząbki czosnku
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
mleko
ulubiona przyprawa do kurczaka (ja jednak proponuję zamiast gotowej miesznaki pobawić się papryką slodką i ostrą, solą ziołową, “Zioła do drobiu”Kamis, sólą i pieprzem)

Sos czosnkowy

3 ząbki czosnku
kubeczek jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kurczak i panierka

Pierś pokroić w kawałki (ok 2x3cm)

Zasypać przyprawami odsawić na chwilę do lodówki.

Czosnek przecisnać przez prakskę i wymieszać z reszta skladników dodając mleko, chcemy aby powstała nam masa o gęstości podobnej do zwykłego cista naleśnikowego.

Kawałki kurczaka maczać w masie i smażyć w gorącym głębokim oleju na złoto(odrobinę brązowykolor).

Sos czosnkowy

Czosnek przecisnać przez prakskę i wymieszać z reszta skladników.

Podawać z sosem.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: