Torcik z truskawkami

Składniki

Biszkopt:

– 4 jajka
– 12 dag cukru
– 7 dag mąki pszennej
– 5 dag mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

– 2 Śnieżki
– 300ml mleka
– 2 galaretki truskawkowe
– 20 dag truskawek

Przygotowanie

Upiec biszkopt: ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier i żółtka po jednym, ubić na puszystą masę. Dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylac ciasto. Piec w temp. 180′ C ok 20 min. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty dowolnie nasaczyć.

Galaretki rozpuścić w 250ml wrzątku i ostudzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Śnieżkę ubić z 300ml mleka, wymieszać z musem truskawkowym. Na dno tortownicy położyć 1 część biszkoptu, wyłożyć masę i przykryć 2 biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Dowolnie udekorować.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: