W-Z – wuzetka

Składniki

Ciasto:
15 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 jajka, 4 dag kakao, 17 dag mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa:
12,5 dag masła, 10 łyżek cukru pudru, 1½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy
polewa czekoladowa

Przygotowanie

Ciasto:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać kakao rozmieszane w gorącej wodzie na papkę, utrzeć, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać ubite jajka i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę dobrze wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Piec w średniogorącym piekarniku ok. 25 minut. Upieczony placek ostudzić.

Masa:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie ucierając stopniowo dodawać po łyżce śmietany. Dobrze utrzeć.

Placek przełożyć masą i polać polewą.

Placek jest rewelacyjny. Palce lizać!!!

Przepis pochodzi z książki Joanny Armatys i Grażyny Węc "Przepisy kulinarne mojej babci, mojej mamy i moje".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: