Galantyna drobiowa mojej cioci

Składniki

1 duży kurczak – ja biorę takiego około 2 kg.
jarzynka
żelatyna
tymianek
pieprz
około 5 łyżek wody i tyle samo oleju

Przygotowanie

Z kurczaka ściągnąć skórę.Zaczynam od rozcięcia na piersiach a potem jakoś tak samo po kolei idzie🙂
Skórę rozkładam na płasko.
Z kuraka odkrajam mięso – tyle ile się da – i rozkładam płasko na całej powierzchni skóry.
Doprawiam przyprawami i na całość wysypuję około połowy żelatyny.Roluję i wiążę nitką ,aby rolada się nie rozpadła.Posypuję tymiankiem.
Wkładam do brytfanny po keksówce,podlewam wodą i oliwą i przykrywam folią aluminiową.
Piekę na oko🙂
Z kurczaka,oleju i wody powstaje pyszna galaretka do kanapek,a kurczak jest rewelacyjny🙂
Życzę smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: