powiedzmy “sernik” ale bez sera

Składniki

KRUCHE CIASTO:
5 żółtek
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

MASA:
5 białek
3 duże (400 ml.) śmietany kwaśne np. z Biedronki
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
olejek cytrynowy lub sok z cytryny

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść, ciasto podzielić na dwie (jedną większą, drugą mniejszą) części, większą wyłożyć na blachę, mniejszą włożyć do zamrażarki.

Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, w jednej śmietanie kwaśnej wymieszać budynie, razem z pozostałymi dodać do masy, wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, pokrószyć ciasto z zamrażarki i wstawić ponownie do piekarnika na następne 20 – 30 minut.

Ciasto pierwszy raz jadłam u bratoweji i uwierzcie mi, że gdyby mi nie powiedziała że tam nie ma sera to bym nie uwierzyła. Naprawdę ciasto wspaniałe. Polecam!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: