Udka z kurczaka po węgiersku

Składniki

1 kg udek z kurczaka
2 średnie cebule
2,5 łyżki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
200 ml kwaśnej śmietany(18%)
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Dodac udka odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Dodać śmietanę w której uprzednio wymieszano mąkę. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: