Ciasteczka francuskie

Składniki

0,5 kg mąki
1 kostka margaryny mlecznej
3 żółtka
1 szklanka kwaśnej śmietany (np. 18%)
szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, dalej siekać. Dodać śmietanę, sól. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na około 0,5 godziny.
Odkrawać po kawałku, rozwałkować jak na makaron, posypując mąką, aby nie przykleiło się do podłoża. Kroić na paseczki ok. 3 cm szerokości albo na inną wielkość. Do jednego talerza wsypać cukier, w drugim – umieścić białka jaj (bez żółtek!). Ciasteczka moczyć (ale tylko z jednej strony) w białku i cukrze. Układać na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Piec w
nagrzanym piekarniku 180 stopni aż się zarumienią około 25 minut.

S M A C Z N E G O ! ! !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: