Makaronowe kotleciki

Składniki

♦ ok. 15 dag suchego makaronu spagetti
♦ 10 dag wędliny (szynka, salami, boczek)
♦ 1 cebula
♦ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
♦ 4 jajka
♦ kopiasta łyżka płatków owsianych
♦ łyżka bazylii lub oregano
♦ łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
♦ zielona pietruszka lub koperek
♦ 1-2 ząbki czosnku jeśli ktoś lubi
♦ pieprz mielony
♦ tarta bułka i mąka do panierowania
♦ olej do smażenia

Przygotowanie

♦ makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i kroimy bardzo drobno
♦ wędlinę i cebulę kroimy w małą kostkę i dodajemy do makaronu
♦ 2 jajka mieszamy z koncentratem pomidorowym, bazylią, płatkami owsianymi i
łączymy z makaronem
♦ dokładamy posiekaną zieleninę, sos sojowy, pieprz i wszystko dokładnie
mieszamy. Jeśli trzeba, solimy. Tak przygotowaną masę zostawiamy na parę
minut
♦ mieszamy mąkę z tartą bułką (bułki powinno być nieco więcej)
♦ rozbijamy pozostałe jajka
♦ oprószamy ręce mąką i formujemy kotleciki
♦ panierujemy najpierw w jajku, a potem w bułce z mąką
♦ smażymy na niezbyt gorącym oleju na złoty kolor
♦ podajemy z ulubionym sosem lub z keczupem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: