Pufy ziemniaczane

Składniki

2 porcje:

2 duże ziemniaki sypkie
sól

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 220oC. Ziemniaki umyć, wyszorować i osuszyć. Każdy ziemniak przekroić wzdłuż.Połówki ziemniaków ułożyć grzbietami na ruszcie, tak żeby się nie pzechylały. Odrobinę posolić. Wsunąć ziemniaki na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.Najpierw rozpuści się sól, następnie powierzchnia ziemniaka pokryje się cienką skórką, która po 25 – 30 min. rybrzuży się i zarumieni. Po upieczeniu powinniśmy zostawić "pufy" na conajmniej 5 min w piekarniku.UWAGA
Pufy najsmaczniejsze są z masełkiem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: