Piersi z kurczaka po litewsku

Składniki

6 piersi z kurczaka
20 dag suszonych śliwek
2 łyżki masła
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Lekko posolić. Obsmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Dodać uprzednio namoczone, pozbawione pestek i drobno posiekane śliwki. Podlać odrobiną wody, w której moczyły się śliwki. Dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko i sezonową surówką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: