tarta jabłkowa z migdałami – fantazja!

Składniki

200 g mąki
225 g cukru
1 jajko
185 g masła
1,2 kg winnych jabłek
80 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka miodu
60 g płatków migdałowych

2 łyżki mleka

3 krople aromatu migdałowego

Przygotowanie


CIASTO:
Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać ze 100 g cukru, dodać jajo i 125 g schłodzonego masła w płatkach. Ze składników szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić 30 min.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy. Z pozostałego ciasta obkleić boki formy na wys. 4-5 cm.

JABŁKA:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do rondla, dodać 50 g masła, 50 g cukru, rodzynki, skórkę i sok z cytryny oraz aromat. Dusić na wolnym ogniu aż zmiękną (ok.10-15 min, ale żeby nie były rozciapkane). Jabłka przestudzić (jeśli będą za rzadkie można zagęścić mąką kartoflaną). Owoce wyłożyć na ciasto.

WIERZCH:
Resztę masła roztopić, wymieszać z 75 g cukru, miodem, mlekiem i płatkami migdałowymi, zagotować do rozpuszczenia. Masę migdałową równomiernie rozłożyć na jabłkach. Placek piec ok. 50 min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: