Wiosenna zupa-krem z rzeżuchy -Wielkanocna

Składniki

Porcja na 2 osoby

! litr bulionu warzywnego, lub delikatnego drobiowego

2 duże ziemniaki

1 pokrojony por-biała cześć ok 15 cm.

masło

smietana-może być niskoprocentowa

2 garści rzeżuchy

sól, pieprz, ziele angielskie, mały listek laurowy

opcjonalnie- nieduży plaster drobno pokrojonego wędzonego łososia; sok z cytryny

Przygotowanie

Na patelni na odrobinie masła zeszklić pora.Przelożyć do garnka, zalać bulionem dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie.

Gotować ok 20 minut, do miękkości ziemniaków.Dodać połowę rzeżuchy.Gotować jeszcze kilka minut.Odstudzić.Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować.Dodać smietanę.Podgrzać.

Można podprawić niewielką ilością soku z cytryny, lub szczyptą cukru-smak regulujemy wg własnych upodobań.

Serwować posypane obficie resztą przesiekanej rzeżuchy, lub -dodatkowo- drobno posiekanym wędzonym łososiem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: