Kluseczki z wątróbki (dodatek do rosołu

Składniki

20 dkg wątroby wieprzowej lub wołowej
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła

Przygotowanie

Wątrobą zmielić przez maszynkę.
Rozetrzeć masło , dodać żółtko i wątróbkę, utrzeć razem.Ubić pinę z białek , wymieszać z masą .Dosypać bułki tartej tak aby można było nakładać łyżeczką do osolonego wrzątku( musi powstać nie lejąca się masa).Gotować kilka minut od wypłynięcia.

Polecam te kluseczki jako dodatek do rosołu zwłaszcza dla dzieci.Bo przecież wszyscy wiemy że w wątrobie jest dużo
cennego żelaza ,a dzieci (przynajmniej moje) niezbyt chętnie ją jedzą, a w tej postaci nie wiedzą co jedzą i mówią że dobre. Pozdrawiam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: