Śliwkowa inspiracja

Składniki

Biszkopt kakaowy:

6 jajek
6 łyżek zimnej wody
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śliwkowo – czekoladowa:

3 słoiki powideł śliwkowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 galaretki wiśniowe

Krem:

0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 kostka margaryny

Dodatkowo:

1 gotowa polewa czekoladowa
ok. 80 dag śliwek
spirytus
cukier

Przygotowanie

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nazwa przepisu nie jest przypadkowa, ponieważ inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe61878.html

Ciasto na dużą blachę

Wykonanie:

Śliwki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Ja dałam 5 łyżek spirytusu i 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast ktoś chce by owoce były bardziej “aromatyczne”, może śmiało dodać więcej . Mieszamy i odstawimy na noc.

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, w następnej kolejności żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 25 minut w temperaturze
180 – 200 stopni.

W ten sposób przygotowuujemy DWA biszkopty (drugi pieczemy z takiej samej ilości składników).

Po upieczeniu oba biszkopty nasączamy syropem, który śliwki “puściły” w nocy.

Masa śliwkowo – czekoladowa:

Do garnka dajemy powidła, podgrzewamy. Gdy masa zacznie sie gotować zdejmujemy z ognia o dodajemy gorzką czekolade. Powoli i dokładnie mieszamy by nam się czekolada dobrze rozpuściła i by nie bylo grudek. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Masę studzimy.

Gdy masa będzie tężeć wylewamy ją na pierwszy placek biszkoptowy, i zostawiamy do całkowitego stężenia (można włożyc do lodówki by przyspieszyć ten proces).

Krem:

Z podanych składników gotujemy budyń. Gdy ostygnie miksujemy go z margaryna.

Wykończenie:

3/4 kremu wykładamy na masę śliwkowo – czekoladową. Następnie układamy śliwki moczone w alkoholu (trochę śliwek zostawiamy na wierzch ciasta). Przykrywamy całość drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i układamy resztę śliwek. Całość polewamy polewą czekoladową (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) tworząc esy – floresy.

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: