Ciasto drożdżowe Agnieszki

Składniki

-50 dkg mąki tortowej
-4 duże jajka
-7 dkg drożdży
-15 dkg margaryny
-2 łyżki oleju
-1 szkl.mleka
-cały cukier waniliowy
-niecała szklanka cukru
-kilka kropel aromatu waniliowego
-rodzynki
Kruszonka:
-czubata łyżka margaryny
-2 łyżki cukru
-3-4 łyżki mąki
-cukier waniliowy

Przygotowanie

1. do dużej miski należy włożyć :
-mleko
-olej
-pokrojoną w kawałki margarynę
-pokruszone drożdże
-całe jajka
-cukier
-cukier waniliowy

Lekko przemieszać składniki i pozostawić na noc pod przykryciem ( ja nakrywam miskę lnianą ściereczką ), składniki przez noc nabiorą temperatury pokojowej , a drożdże urosną.

2. następnego dnia do rozczynu dodać mąkę i krople aromatu waniliowego , wyrobić ciasto , aż będzie odchodziło od ręki

3. dodać do ciasta rodzynek

4. pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok.30 min

5.wyłożyć ciasto do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ( ja piekę ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , wówczas nie potrzeba już natłuszczać )

6.piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni , ok 1 godz.

Do ciasta można dodać sezonowe owoce ( truskawki , śliwki , jabłka …)
Ja również robię z niego makowiec, jest wyśmienity.
Można również na wierzch dać przed pieczeniem kruszonkę ( margarynę , cukier,mąkę i cukier waniliowy zagnieść , a następnie zetrzeć na tarce , posypać ciasto ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: