jabłecznik mój ulubiony

Składniki

ciasto
4 szklanki mąki (ok. 0,5kg)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
tyle śmietany, żeby dało się zagnieść ciasto (kilka łyżek)
jabłka:
2 kg jabłek
3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy

Przygotowanie

składniki ciasta wyrobić podzielić na dwie części, jedną wyłozyć blachę, na to jabłka starte na tarce, przesmażone, pocukrzone, i drugą porcję ciasta, piec w piekarniku ok 35-40min
posypać curem pudrem

Wychodzi blacha mięciutkiego jabłecznika, smacznego na ciepło i zimno. Robiłam wiele jabłeczników, ale ten jest moim ulubionym .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: