Mintaj smażony z warzywami i melonem

Składniki

6 płatów mintaja
mąka do panierki
olej do smażenia
1 puszka pomidorów bez skórki
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny krojonej w paseczki
1 cebula
sól
pieprz
suszony tymianek
1/2 szt melona miodowego
1 cytryna

dekoracja wg uznania.

Przygotowanie

Mintaja rozmrozić, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, przekroić na pół.
Posolić, posypać pieprzem, panierując w mące, usmażyć na złoty kolor na oleju.
Do rondla wlać 3 łyżki oleju lub oliwy, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić.
Do cebuli dodać pokrojoną w paseczki mrożoną włoszczyznę. podsmażać około 10 min.
Po tym czasie dodać zmiksowane blenderem pomidory z puszki,
dusić 5 min
Doprawić solą , pieprzem i tymiankiem, oraz sokiem z1/2 cytyryny.
Melona obrać zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach , dodać na końcu do warzyw.
Wszystko wymieszać i dusić jeszcze około 3 min.
Usmażonego mintaja ułożyć na półmisku , polać warzywami i udekorować.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: