sałatka z pora i jabłek w sosie śmietanowym

Składniki

300 g białych części pora, 4 jabłka, 5 łyżek soku z cytryny, 50 g orzechów włoskich, 1/8 l śmietany, 1,5 łyżki cukru, sól, liście sałaty,
2 łyżki posiekanej natki.

Przygotowanie

Białą, ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać por, posiekane orzechy.
Sałatkę wymieszać, przełożyć do miseczek, wyłożonych liśćmi sałaty.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić solą, cukrem i dodać natkę.
Przed podaniem każdą porcję sałatki polać 1 łyżką sosu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: