keks bakaliowy

Składniki

ciasto:
4 jaja
1,5 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
1 szkl mleka
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

bakalie:
1/2 szkl potłuczonych orzechów włoskich
garść śliwek suszonych posiekanych drobno
1/2 szkl wiórków kokosowych
1/2 szkl rodzynek wcześniej namoczonych
kilka sztuk migdałów (posiekać)

polewa czekoladowa

Przygotowanie

Jaja ubić na puszysta masę, dodawać cukier i cukier waniliowy cały czas miksując. Kiedy cukry się rozpuszczą dodawać mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia.

Naprzeminnie z mąką wlewać mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.

Wszystkie bakalie wymieszać w misce i przesypać łyżką mąki i pomieszać.

Bakalie dodac do ciasta i wymieszać (ciasto ma być bardzo gęste).

Wylać do blaszki (korytka) wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.

Piec ok 60-70 min az patyk będzie suchy. Ostudzić.

Polac polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi do dekoracji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: