Kruchy placek z łososiem

Składniki

CIASTO
50 dag mąki krupczatki
12,5 dag masła
jajko
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka oregano lu majeranku

FARSZ
3 jajka
duze dzwonka łososia świeżego lub 20 dag wędzonego
szklanka śmietany 22%
pół pęczka bazylii
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
masło do formy

Przygotowanie

Wysypac mąkę na stolnicę, posiekac z masłem, dodac szczyptę soli, jajko, oregano i zimną wodę.
Szybko zagnieśc ciasto, zawinąc w folię i wstawic do lodówki na godzinę.
Umyc i starannie oddzielic łososia od ości, starając się, aby kawałki mięsa nie były zbyt małe.
Skropic sokiem z cytryny.
Bazylię umyc, osuszyc, grubo pokroic.
Wysmarowac masłem formę do tarty.
Ciasto rozwałkowac i wyłożyc nim formę, robiac wysoki brzeg.
Nakłuc.
Obciążyc fasolą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15-20 minut.
Ubic jajka ze śmietaną.
Wymieszac z kawałkami łososia i bazylią.
Doprawic solą i pieprzem.
Wyjąc ciasto z piekarnika, przestudzic, rozłożyc nadzienie.
Zapiekac 25 minut w temp.200 C.

RADA
Jeśli obawiasz się, że nie uda Ci się wyjąc wszytkich ości z ryby i spowodujesz katastrofę przy stole, użyj łososia wędzonego, choc ciasto ze świeżą rybą ma delikatniejszy smak.
Przygotowując nadzienie z łososia wędzonego dodaj do masy mniej soli.

JAK PODAWAC
Danie to serwuj w naczyniu, w którym zapiekałaś/eś.
Wierzch ciasta ozdób listkami bazylii, posyp grubo zielonym kolorowym pieprzem,popijaj chłodnym białym winem.
Najlepiej wytrawnym.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: