Sałatka z wędzonym boczkiem

Składniki

– 800 g kalafiora,
– 200 g brokułów,
– 2 – 3 łodygi selera naciowego,
– 1 marchewka,
– 1 cebula,
– 50 g wędzonego boczku,
– kilka listków sałaty,
– 3 łyżki oleju,
– sól,
– 2 łyżeczki octu winnego,
– czerwony pieprz (niekoniecznie).

Przygotowanie

Kalafior, brokuły, seler i marchewkę oczyścić, opłukać. Zagotować wodę, posolić,warzywa gotować osobno: seler przez 5 minut, brokuły przez 10 minut, kalafior przez 10 – 15 minut, marchewkę 15 minut.
Warzywa wyjąć, osączyć, pokroić, wymieszać w misce. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałeczki, dodać do warzyw.
Cebulę obrać, posiekać.
Boczek pokroić w plasterki.
Olej rozgrzać, zrumienić boczek i cebule. Wlać ocet, wymieszać, Boczek razem z tłuszczem dodać do warzyw, wymieszać. Sałatkę można posypać pieprzem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: