Piernik mojej mamy

Składniki

Karmel
1 szkl cukru
3 szkl wody

Ciasto
1 słoik miodu płynnego – sztucznego
2 szklanki cukru
6 jaj- ubijamy mixerem
2 łyżeczki sody
1/2 kostki roztopionej margaryny
1/2 szklanki oleju
2 paczki przypraw do piernika
90 dag mąki
1 paczka rodzynek
25 dag orzechów włoskich

Przygotowanie

Karmel
1 szkl, cukru palimy na bardzo mocny, czyli prawie czarny kolor, zalewamy 1 szklankązimnej wody – jak jest letnia dodajemy jeszcze 2 szkl zimnej wody i dobrze łączymy.

Ciasto:
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i z 2 łyżeczkami sody.

W osobnym naczyniu; ubijamy jajka, dodajemy 2 szkl. cukru, roztopiona zimną margarynę i miód. Wszystko razem ubijamy.
pod koniec ubijana dodajemy prygotowany wcześniej karmel – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżką wymieszaną wcześniej mąkę – wszystko dokładnie łączymy.
Gdy już wszystko będzie połączone dodajemy 1/2 szkl oleju.
W ten sposób przygotowane ciasto wylewamy na blachę ( z tej ilości składników wychodzą dwie duże keksówki).
Bakale dodajemy na samym końcu tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika, dodajemy je łyżką i mieszamy je już w blaszce.

Pieczemy 1 h na 170 – 1800.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem, lub jak kto woli lukrujemy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: