Ciasto z bąbelkami – cytrynowe

Składniki

pół szklanki oleju
4 jajka
1 szklanka + 2 łyżki cukru pudru
3 cytryny
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 torebeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oranżady cytrynowej

Przygotowanie

Olej utrzeć ze szklanką cukru pudru na pienistą masę. Cytrynę dobrze wymyć, zetrzeć drobno, miąższ wycisnąć. Skórkę cytrynową i jajka wrzucić do olejowej masy, nadal ucierać. Wymieszać mąkę z proszkiem,przesiać. Sok cytrynowy połączyć z oranżadą. Do masy jajeczno-olejowej, dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i oranżadę z sokiem.

Blachę wysmarować olejem, nałożyć ciasto.
Pozostałe dwie cytryny dokładnie umyć, drobno zetrzeć skórkę.
Pokroić w cieniusieńkie plasterki, ułożyć na cieście, skropić olejem.

Piec około 20 minut w temp. 180-200 stopni.
I. Mocno popudrować, udekorować skórką cytrynową.
II.Można również zrezygnować z plastrów cytryny, polać lukrem cytrynowym….

przepis ze starej gazetki kulinarnej, niestety nie znam tytułu, dużo własnej inwencji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: