Pychotki- nadziewane ciasteczka

Składniki

√ 140g masła
√ 100-130g cukru pudru
√ 2 żółtka
√ 250g mąki
√ 2 łyżki kakao
√ mleko
√ budyń kokosowy
√ wiórki kokosowe
√ cukier waniliowy
√ twarda marmolada
√ ew. słodka śmietanka 18%

Przygotowanie

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz kakao zagniatamy. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodajemy trochę śmietanki.Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.

Budyń gotujemy w ok. 1 i 1/3 szkl. mleka (jeśli jest bez cukru, dodajemy tyle, ile jest w przepisie na opakowaniu- może być mniej). Studzimy i dosypujemy wiórki kokosowe według uznania.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (niezbyt cienko, ale też niezbyt grubo) i wykrawamy ciasteczka. Na połowę z nich nakładamy trrochę marmolady, a następnie budyń kokosowy. Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy z pozostałymi ciasteczkami (tymi pustymi).
Układamy na pokrytej pergaminem blasze, smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 20 minut.

Gdy wystygną, dowolnie dekorujemy.

♥ Ciasteczka można robić z rozmaitym nadzieniem (np. z kostką białej czekolady) Są pycha! I szybko znikają🙂

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: