zielone knedle

Składniki

około 10 dkg szpinaku, 1/2 szkl mleka,4 czerstwe bułki,cebula, ząbek czosnku, 1/4 szkl mąki, pęczek pietruszki lub koper zielony, swieży szypior, 3 jajka, około 150-200 g sera żółtego najlepiej gouda, 4 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie

Szpinak opłukać , włożyć do garnka i dusić pare minut,
bułki pokroić bardzo drobno w kostkę i wymieszać z mąką,
szpinak przełożyć do miksera, wlać mleko i zmiksować,
cebulę i czosnek pokrojone drobno i zieleninę dodać do mąki i wymieszać wlewając jednocześnie zmiksowany szpinak z mlekiem,
ser zetrzeć na drobnej tarce , masło stopić i dodać wszystko do masy , doprawić solą i piprzem , wyrobić dokładnie. Mokrą ręką robić kuleczki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 10 min.
Można podawać z mięsem, grzybami itd…..

Przepis pochodzi z "Moja kuchnia" 1993, SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: