Ambrozja białostocka – nalewka

Składniki

2 – 3 orzechy włoskie,
2 – 3 migdały,
garść rodzynek,
¼ laski wanilii,
5 suszonych śliwek,
½ szklanka cukru,
1 litr spirytusu95%,
½ szklanki rumu lub brandy,
1 szklanka wody mineralnej.

Przygotowanie

Śliwki wydrylować, pestki lekko stłuc młotkiem (tak, aby były popękane, ale żeby nie rozsypały się na kawałki).
Wszystkie składniki drobniutko posiekać, przełożyć do dużego słoja. Wodę zagotować z cukrem, ostudzić, wlać do słoja razem ze spirytusem i rumem.
Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 6 m-cy.
Po upływie tego czasu przecedzić przez filtr do kawy.
. Bakalie zalać niewielką ilością wody gotowanej i pozostawić na 24 godziny, po czym przecedzić, i dołożyć do słoja.
Ta nalewka zyskuje po dłuższym leżakowaniu.
Do smaku można dodać 1 szklankę dobrego wina owocowego (węgierski tokaj).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: