Nugat czekoladowy-niebo w ustach

Składniki

-2 szklanki cukru
-ok.3/4 szklanki wody
-10 dag miodu
-4 białka
-15 dag smażonej skórki pomarańczowej
-15 dag suszonych fig (lub też daktyli czy moreli)
-3 łyżki kakao
-wafle

Przygotowanie

Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Oddzielnie zagotować miód i wlać do syropu, gotować około pół godziny.
Z białek ubić sztywną pianę i przy końcu gotowania syropu dodawać ją po trochu. Trzymać na ogniu stale mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć dodać drobno pokrojone figi, skórkę pomarańczową i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą masę wyłożyć niezbyt grubą warstwą na wafel. Przykryć drugim. Jak zwykle w takiej sytuacji obciążyć całość deseczką i odstawić do stężenia. Gotowy nugat można oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą (podkreślam GORZKĄ-w innym wypadku deser może być zbyt słodki nawet dla największych łasuchów ;)), ale nie jest to konieczne.

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: