prosta zapiekanka z pure

Składniki

Co potrzebujemy :

– mięso mielone
– ziemniaki
– cebule
– przyprawe do gyrosa badz też inną jak kto woli
– ser żółty
– marchewka
– zielona fasolka szparagowa
– śmietana lub mleko

Przygotowanie

Mięso mielone posypujemy przyprawą do gyrosa lub inną , dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę w kostkę ( nie za małą ale też nie za dużą ) , zieloną fasolkę kroimy na połowę i to razem smażymy na patelni ( staramy się aby nie było zbyt dużo oleju ).

Ziemniaki (obrane) gotujemy tak jak zwykle w osolonej wodzie, lecz około 5 minut dłużej niż normalnie, ugotowane odcedzamy i pozwalamy przez chwilę odparować.
Dodajemy masło, czekam minutkę aż się rozpuści i dodajmy mleko lub śmietanę.
Ubijaczką do ziemniaków tłuczemy je aż powstanie gładka, puszysta masa (około 5-7 minut energicznego ubijania). Dodajemy startego sera na grubych oczkach. Zostawiamy trochę żeby posypać potem na górę.

Gdy mięso będzie juz dość miękkie wkładamy wszytsko do naczynia żaroodpornego i na górę kładziemy wcześniej przygotowane pure na sam koniec posypujemy całość serem żółtym i zapiekamy w piekarniku. Temperatura ok 180 Czas ja robie na oko aż mi się ładnie ziemniaczki przyrumienią i serek zrobi się chrupiący.

Proporcji nie podaję bo to zależy na ile osób się gotuje. Można dodać do tego jeszcze inne warzywa typu zielony groszek czy kukurydze w zależności co ma sie pod ręką .

Smacznego życzę

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: