Wspaniałe ciasto drożdżowe

Składniki

– 1 kg mąki
– 150 g drożdży
– 1 szklanka mleka
– 2 szklanki cukru
– 1 kostka masła
– 5 jajek + 2 żółtka
– skórka otarta z cytryny
– pół szklanki oleju
– 50 g rodzynek – niekoniecznie

Tutaj ciasto upieczone w 2 keksówkach, jedna o wymiarach
32,5 cm X 8,5 cm, a druga 22,5 cm X 8,5 cm( mierzone u dołu foremek).

Przygotowanie

Do drożdży dodać 1 łyżeczkę cukru i rozetrzeć z dwoma łyżkami ciepłego mleka.Ostawić do wyrośnięcia.
W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jajka i żółtka, zamieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut.
Rodzynki zalać wrzątkiem, cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce.
Formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.Z tej ilości ciasta wychodzi 3 keksówki.
Kiedy ciasto podrośnie, zacząć go wyrabiać. Polega ono na zagniataniu ciasta dłonią, w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza. W czasie tej czynności, trzeba dolewać stopniowo olej, co ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić tak ciasto ok. 10 minut.
Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta wraz ze skórką cytrynową.
Gotowe ciasto przełożyć do form, wypełniając je w 2/3 wysokości ( nadwyżkę ciasta można uformować w małe kule z nadzieniem z konfitury i uoiec jednocześnie z bułkami, na płaskiej blasze wyłożonej papierem ).
Odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosły.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika o temp. 150 stopni i zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto będzie się piekło ok. 40 minut.

Jest to przepis, który podała Agnieszka Kręglicka w “Wysokich obcasach”.

Od kiedy go stosuję, ciasto drożdżowe zawsze się udaje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: