Pieczarki pieczone

Składniki

0,5 – 0,7 kg pieczarek
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 jajka
bułka tarta
żółty ser
natka pietruszki
zioła oregano
olej roślinny
masło
1 kostka bulionowa

Przygotowanie

Pieczarki (najlepiej jak największe) obieramy ze skórki, odłamujemy nóżki i myjemy w wodzie. Na patelni podgrzewamy olej. Pieczarki panierujemy w jajku i bułce tartej a potem kapelusze "z góry" solimy i pieprzymy. Smażymy obustronnie na patelni do lekkiego zaróżowienia. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy do środka pieczarki. Lekko je posypujemy mielona papryką i ziołami oregano. W piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 150 stopni pieczemy pod przykryciem pieczarki. Około 15 minut przed ich wyjęciem z piekarnika, posypujemy je drobno posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. Upieczone wypanierowane pieczarki podajemy jak dodatek do mięs lub jako przekąskę. Smacznego
Uwaga: Osobiście nie lubię jak coś jadalnego marnuje się, więc odłamane nóżki po oczyszczeniu i umyciu kroję na połowę na deseczce a następnie podsmażam na patelni (wykorzystując olej po smażeniu kapeluszy). Następnie w garnku z 1 litra wody z dodaniem 1 kostki bulionowej (pieczarkowej lub grzybowej) robię smaczny rosołek. Dodaję do niego podsmażone trzonki grzybów, trochę podgotowuję i mam gotowy wywar do popicia spożywanego posiłku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: